golf tuloskortti
golf tuloskortti
6 syyskuun, 2022 - Golf GameBook

Mitä golf tuloskortti sisältää ja miten sitä luetaan?

Jokainen golffari kirjaa tuloksensa ylös tavalla tai toisella. Moni golf tuloskortti sisältää kuitenkin paljon tietoa, jota suuri osa aloittelevista pelaajista ei ymmärrä. Mikä on slope? Mitä kaikkea HCP tarkoittaa? Miten bogeypisteet lasketaan? Päätimme pureutua perinteisen golf tuloskortin yksityiskohtiin.

Usein golfissa unohdamme sen, että joka vuosi tämän upean lajin pariin tulee valtava määrä uusia ihmisiä. Eikä golfin aloittamisen kynnys ole kovin matala. Siihen liittyy jo vahvasti se, että ensimmäiset sessiot rangella ovat erittäin turhauttavia. Tuskinpa kukaan rakastuu golfiin rangella, vaan se tapahtuu vasta sitten kentällä, kauniissa ympäristössä hyvien ystävien seurassa.

Golfin aloittamiseen liittyy myös paljon muuta. On etiketti, pitkä lista sääntöjä, varustehankintoja ja jäseneksi liittymistä. Kun sitten vihdoin pääsee kentälle, lyödään eteen tuloskortti. Ensimmäisen kerran, kun sitä katselee, aiheuttaa se lähinnä hämmennystä. Siksi kokosimme yleisimmät golf tuloskortista löytyvät termit yhteen paikkaan ja kirjoitimme ne auki. 

Lue golf tuloskorttia sujuvammin

Reiät 1–18

Täysipitkä golfkenttä koostuu 18 väylästä, jotka on jaettu etu- ja takaysiin: etuysillä pelataan reiät 1–9 ja takaysillä reiät 10–18. Väylät pelataan numerojärjestyksessä. Pelaajan on myös mahdollista pelata vain toinen yseistä. 

Par 3, Par 4 & Par 5

Par-luku kertoo sen lyöntimäärän, joka kyseiselle väylälle tulisi ideaalitilanteessa saada. Eli par 3 selvitetään kolmella lyönnillä, par 4 neljällä lyönnillä ja par 5 viidellä lyönnillä. Yleensä kenttä muodostuu neljästä par 3 -väylästä, kahdeksasta par 4 -väylästä ja neljästä par 5 -väylästä. 

Valkoinen, keltainen, sininen & punainen

Eri värit viittaavat teebokseihin. Yleisesti käytössä saattaa olla myös numerot, jotka kertovat kentän kokonaispituuden. Kenttä on lyhyimmillään punaiselta teeltä ja pisimmillään valkoiselta teeltä pelattuna. Teeboksin voi valita vapaasti, mutta tavallisesti miehet pelaavat keltaiselta tai valkoiselta teeltä ja naiset punaiselta tai siniseltä teeltä. Erilaisia muitakin maa- ja klubikohtaisia normeja teeboksin valintaan on voinut muodostua iän tai tasoitusluokan perusteella. 

HCP eli handicap 1–18

HCP eli handicap tarkoittaa pelaajan omaa tasoitusta. Mutta myös golfkentän jokaisella reiällä on tasoitusluokitus, jonka perusteella väylät on asetettu vaikeusjärjestykseen. Reikä, jonka tasoitus on 1, luokitellaan kentän vaikeimmaksi reiäksi. Vastaavasti reikää, jonka tasoitus on 18, pidetään helpoimpana.

golf tuloskortti

Slope

Kaikille maailman kentille on annettu oma slope-luokitus. Tämä kertoo myös kentän vaikeustasosta ja siihen suhteutettuna pelaajan pelitasoitus voi olla pienempi tai suurempi eri kentillä.

Slope-luokitus voi tehdä eroa paperilla kahden samanlaisen kentän välille kentän yksilöllisten ominaisuuksien mukaan. Jollain kentällä väylät ovat leveitä, estealueita on suhteellisen vähän ja griinit ovat muodoltaan tasaisempia. Jollain toisella kentällä on huomattavan kapeat väylät, griinien ympärillä on paljon bunkkereita sekä vettä ja niissä on todella jyrkkiä kallistuksia.

Bogeypisteet

Bogeypisteet liittyvät pistebogey-pelimuotoon, mutta myös tasoituslaskentaan. Bogeypisteitä saa jokaiselta reiältä seuraavasti: bogeysta 1 piste, parista 2 pistettä, birdiestä 3 pistettä, eaglesta 4 pistettä ja albatrossista 5 pistettä. Näihin voidaan myös soveltaa tasoituksia, jolloin pisteitä kertyy eri väyliltä niiden vaikeusjärjestyksen mukaan.

Yleisesti voidaan ajatella, että esimerkiksi henkilö, jonka tasoitus on 7, tekee 18 reiän kierroksella noin 7 lyöntiä yli parin. Nämä “ylimääräiset” lyönnit jakautuvat väylille siten, että pelaaja saa oletetusti tehdä järjestyksessä kentän 7 vaikeimmaksi luokitellulle väylälle bogeyn ja lopuille 11 väylälle parin. Joku saattaa viitata tässä yhteydessä, että 7 vaikeimmalla väylällä bogey on pelaajan “oma par”. Tällöin pelaaja saa vielä tuplabogeylla näille väylille yhden pisteen, bogeylla 2 pistettä jne.

Tasoituslaskennassa ne kierrokset, joilta bogeypisteitä on kertynyt 36 tai enemmän, vaikuttavat tasoitukseen laskevasti ja ne kierrokset, joilta pisteitä on kertynyt 35 tai vähemmän, nostavat tasoitusta. 

Kuulostaako edelleen monimutkaiselta? Golf GameBookilla homma on tehty niin helpoksi, ettei pelaajan suotta tarvitse vaivata päätään ylimääräisillä laskutoimituksilla.

Golf GameBook on käyttäjäystävällinen ja digitaalinen golf tuloskortti

Kuten ehkä saatat tietää, Golf GameBookin tarina alkoi jo vuonna 2007. Silloin syntyi ajatus Golf tuloskortin digitalisoimisesta. Tuolla polulla olemme olleet siitä asti ja vaikka löydät tänä päivänä Golf GameBookista valtavan määrän eri toimintoja, on golf tuloskortti edelleen sen sielu, jonka ympärille kaikki muu tietyllä tapaa rakentuu.

Golf GameBookin käyttäjänä sinun ei tarvitse esim. huolehtia bogeypisteiden laskemisesta tai miettiä, mille väylille saat “lyöntejä eteen” – Golf GameBook tekee sen kaiken puolestasi, jolloin voit keskittyä olennaiseen ja pitää kentällä hauskaa. Ja se onkin Golf GameBookin tarkoitus: tehdä pelistä hauskempaa!

Kommentit on suljettu.