golf scorekort
golf scorekort
september 6, 2022 - Golf GameBook

Vad är ett golf scorekort och hur läser man det?

Alla golfspelare för bok över sitt spel på ett eller annat sätt. Många golf scorekort innehåller dock mycket information som många nya spelare inte förstår. Vad är slope? Vad betyder HCP? Hur beräknas bogeypoäng? Vi bestämde oss för att fördjupa oss i detaljerna kring det traditionella golfscorekortet.

Ofta glömmer vi bort att ett stort antal nya spelare ansluter sig till denna fantastiska sport varje år. Och tröskeln för att börja spela golf är inte särskilt låg. Det finns en stark uppfattning om att de första sessionerna på rangen är mycket frustrerande. Rangen är knappast där man förälskar sig i golf, utan snarare ute på golfbanan, i vackra miljöer tillsammans med goda vänner.

Det finns mycket att göra och förbereda för att komma igång med golfen. Det finns etikett att följa, en lång lista med regler att ha koll på, utrustningen skall införskaffas och du skall bli medlem. Sedan när du äntligen kommer ut på banan får du ett scorekort. Scorekortet kan till en början kännas förvirrande. Därför har vi samlat de vanligaste termerna som finns på ett scorekort på ett ställe och förklarat dem i detalj. 

Läs ett golf scorekort mer flytande

Hål 1-18

Golfbanan består av 18 hål som är uppdelade i en front nine och en back nine: hål 1-9 spelas på front nine och hål 10-18 på back nine. Det är också möjligt att spela endast en av ninerna. 

Par 3, Par 4 och Par 5

Par-numret anger det antal slag som är idealt för hålet. En par 3:a ska klaras på tre slag, en par 4:a på fyra och en par 5:a på fem. I allmänhet består banan av fyra par 3-hål, åtta par 4-hål och fyra par 5-hål.

Vitt, gult, blått och rött

De olika färgerna hänvisar till teeboxarna, dvs utslagsplatserna. Dessutom används ofta siffror för att ange både teeboxen och banans totala längd. Banan är kortast från den röda teen och längst från den vita. Utslagsplatsen kan väljas fritt, men vanligtvis spelar män från gula eller vita tees och kvinnor från röda eller blåa tees. Det kan finnas andra lands- eller klubbspecifika normer för valet av teebox, till exempel baserat på ålder eller handicap.

HCP eller handicap 1-18

HCP eller handicap avser spelarens eget handicap. Men varje hål på en golfbana har också en handicapvärdering, som används för att rangordna hålen i svårighetsgrad. Ett hål med ett handicap på 1 rankas som det svåraste hålet på banan. På samma sätt anses ett hål med ett handicap på 18 vara det lättaste.

golf scorekort

Slope

Alla banor i världen har sin egen slope. Detta anger också banans svårighetsgrad och, i förhållande till denna, kan spelaren ha ett högre eller lägre spelhandicap på olika banor. 

Slope-klassen kan, utifrån banans individuella egenskaper, skilja två liknande banor åt. Vissa banor har breda fairways, riskzonerna är relativt få och greenerna har en plattare form. En annan bana kan ha anmärkningsvärt smala fairways, med många bunkrar och vattenhinder runt greener med mycket branta lutningar.

Bogeypoäng

Boegeypoäng är relaterade till spelformatet Poängbogey, men också till handicap. Bogeypoäng delas ut för varje hål enligt följande: 1 poäng för en bogey, 2 poäng för par, 3 poäng för en birdie, 4 poäng för en eagle och 5 poäng för en albatross. Om handicap används delas poängen ut för olika hål beroende på deras svårighetsgrad.

Generellt sett kommer till exempel en person med ett handicap på 7 att slå ungefär 7 över par på en runda på 18 hål. Dessa ”extra” slag fördelas mellan hålen på ett sådant sätt att spelaren förväntas göra bogey på de 7 svåraste hålen på banan och göra par på de återstående 11 hålen. En del säger kanske att en bogey på de 7 svåraste hålen är spelarens ”eget par”. I detta fall skulle en dubbel bogey på dessa hål fortfarande ge spelaren en poäng, en bogey 2 poäng osv.

I handicapberäkningen kommer rundor med 36 eller fler bogeypoäng att sänka handicapet och rundor med 35 eller färre poäng kommer att höja handicapet.  

Låter det fortfarande komplicerat? I Golf GameBook är det gjort så enkelt att spelarna inte behöver inte oroa sig över några extra beräkningar.

Golf GameBook är ett användarvänligt och digitalt golf scorekort

Som du kanske vet började historien om Golf GameBook redan 2007. Det var då idén om att digitalisera scorekortet föddes. Det är den vägen vi har följt sedan dess, även om du idag hittar ett stort antal olika funktioner i Golf GameBook, är scorekortet fortfarande dess själ, kring vilken allt annat är byggt.

Som Golf GameBook-användare behöver du till exempel inte oroa dig över att räkna dina bogeypoäng eller räkna ut på vilka hål du får ”extra slag”. Golf GameBook gör allting för dig, så att du kan fokusera på det som är viktigt och ha kul på banan, vilket också är syftet med Golf GameBook – Att göra spelet roligare!

Kommentarer inaktiverade.